EveryBODY is Beautiful

Suurin ja pitkäkestoisin valokuvaprojektini on ehdottomasti ollut Body Love / Real Moms -projekti, jonka toteutimme viiden valokuvaajan kanssa yhteistuumin viime keväänä.

Projektin idea kehittyi oikeastaan jo alkuvuodesta 2014, kun pohdiskelin jossain valokuvausaiheisessa Facebook-ryhmässä, että olisi hienoa kuvata ihan tavallisia naisia yksin ja/tai yhdessä heidän jälkikasvunsa kanssa. Halusin ottaa mukaan mahdollisimman eri kokoisia ja näköisiä naisia, jotka ovat kokeneet jossain elämänsä vaiheessa itsetunto-ongelmia (eikös me kaikki olla?) ja käyttää samalla valokuvaa terapeuttisena keinona ja saada kuvattavat näkemään oman kehonsa kauniina - tai ainakin kauniimpana. Valokuvaajana halusin tietenkin myös samalla ottaa kantaa median luomiin kauneusihanteisiin näyttämällä kuvallisin keinoin, että vartaloita on yhtä monta erilaista, kun meitä ihmisiäkin on ja että jokainen vartalo on kaunis kaikkine virheineenkin.

Valokuvaaja Marissa Tammisalo ja useampi malli kiinnostui kovasti projektista tuolloin pari vuotta sitten, mutta jostain syystä emme lähteneet toteuttamaan tätä vielä silloin ja idea vaipui hetkeksi unohduksiin. Loppuvuodesta 2015 muistin rakkaan projektini uudemman kerran, otin yhteyttä Marissaan ja kyselin uudelleen somessa löytyisikö projektista kiinnostuneita malleja. Ja löytyihän niitä - oikeastaan yhteydenottojen tulva yllätti minut täysin. Aihe koettiin todella tärkeäksi ja ajankohtaiseksi. Täysin minulle ennestään tuntemattomat naiset kirjoittivat ryhmässä julkisesti sekä minulle yksityisesti tarinoitaan itsetunto-ongelmien kanssa kamppailuista, syömishäiriöistä, äitiydestä, vartalonsa vihaamisesta ja rakastamisesta. Tarinat koskettivat todella syvältä ja minulle tuli heti tunne, että tämä projekti voi todella antaa paljon näille naisille ja auttaa heitä hyväksymään itsensä ja saada äänensä kuvien kautta kuuluviin. 

Muutama koulukaverini kiinnostui samaan aikaan projektistani ja mukaan kuvaajakaartiimme hyppäsi Elina Hiironniemi, Niina Villman ja Laura Karppanen. Projektimme tuottajaksi saimme mukaan maailman mahtavimman Heidi Bergströmin, joka onkin jo nuoresta iästään huolimatta tuottanut jos jonkin näköistä teatteriesitystä, musiikkivideota ja lyhytelokuvaa. 

Aloitimme kuvaukset helmikuun alussa 2016 ja kuvasimme parin kuukauden aikana yhteensä noin parisenkymmentä naista ja lasta koulumme studiolla. Saimme mukaan myös meikkaajat Heidi Huovisen ja Pinar Bubikin, jotka loihtivat malleillemme kauniit ehostukset, jotka myöskin varmasti auttoivat nostattamaan jokaisen meikattavan olleen itsetuntoa kuvauskoitokseen.

Kuvia ei ole juurikaan käsitelty mustavalkoiseksi kääntämisen ja perussäätöjen lisäksi. Esimerkiksi raskausarvet ja muut elämän merkit on jätetty kuviin. Maltillinen käsittely on tietenkin hyvin tärkeä osa projektia, koska halusimme dokumentoida mallimme juuri sellaisina kuin he ovat ja kuten valokuvaaja heidät kuvanottohetkellä näki. Kymmenen kiloa veks ja vahanukkemainen virheetön iho olisivat olleet tehopyhää ja sotineet sanomaamme vastaan.

Projekti jäi kevään ja kesän ajaksi jäihin muiden kuvauskiireiden vuoksi, mutta herättelin sen uudelleen eloon viime viikkoina, kun koulussa tuli esitellä jokin oma kuvausprojekti näyttötyönä. Tänään 1.12.2016 kaikki luokkalaisemme julkaisivat (koululla, verkkojulkaisuna tai valokuvanäyttelyssä) omat näyttötyönsä. Esittelin projektista itse tänään viisi kuvaa, jotka nyt esittelen myöskin teille kuvattavien tarinoiden kera täällä blogissani. En julkaise tässä verkkojulkaisussa naisten nimiä, sillä mukana on kaksi henkilöä, jotka haluavat pysytellä anonyymeinä. Tässäpä olisi nyt nämä tänään näyttelyssä upeina isoina printteinä julkistetut kuvat, olkaa hyvä!

_______________________________________________________________________________

EveryBODY is Beautiful

Viiden naisen tarina kehokuvastaan ja oman suhtautumisen muutoksista menneisyydestä nykyhetkeen. Näyttelyn kuvat ovat osa isompaa näyttelyä samasta aihepiiristä. Kuvat on kuvattu viiden kuvaajan yhteisprojektina keväällä 2016. Tavoitteena on saada kaikilta kuvaajilta yksi kuva jokaisesta kuvatusta henkilöstä ja koostaa kuvat valokuvanäyttelyyn mahdollisimman pian, kun näyttelytila varmistuu.
Kuvaushetken tarkoituksena oli toimia terapeuttisena kokemuksena ja saada kuvattavat kokemaan kehonsa kuvien kautta kauniimpana ja mielen eheämpänä.

Olen aina kokenut olevani liian lihava. Lapsesta asti olen verrannut itseäni muihin tyttöihin ja naisiin ja ahdistunut siitä kuinka lihava olen. Sairastuin syömishäiriöön lukiossa ja siitä lähtien olen taistellut erittäin paljon omakuvani kanssa. Olen voittanut syömishäiriöni nyt, koska halusin pystyä käyttämään kehoani sirkustaiteessa tulevana ammattinani. Kukaan ei ole koskaan sanonut minua lihavaksi mutta itse näen toisin. Oma esteettinen ihanteeni vain on erilainen. Kuvauksen avulla näin väläyksiä siitä mitä ehkä muut näkevät minussa ja tajusin, että tältä näyttää keho jota voi käyttää ja joka on vahva - ei vain pitää koristeena ja heikkona.

Olen androgyyni naisen kehossa. Voimakkaan naisellinen kehoni on murrosikäisestä lähtien tuntunut ristiriitaiselta siihen miltä mielessä tuntuu. Muiden kehut muodoistani tuntuvat tyhjältä ja peilistä katsoi ihminen, jonka keho ei tuntunut omalta. Murrosiän alettua en hyväksynyt muutoksia kehossa, ja siitä alkoi vuosikymmenen jatkunut kamppailu naiseutta vastaan – sairastuin syömishäiriöön. Vaikka kuinka laihdutin ja rääkkäsin itseäni, ei rinnat hävinneet ja lantion muoto kadonnut pois. Olin lukossa kehossa, jossa en halunnut olla. Syömishäiriön oireilu saatiin hoidettua terapialla, mutta pysyin mieleltäni androgyyninä ja peilikuva säilyi samana kuin ennenkin. Se ei tuntunut omalta. En vain enää oireillut itseäni fyysisesti kiduttaen. Löysin tien hyvinvointiin koettuani henkisen heräämisen, jossa löysin yhteyden feminiiniseen sekä maskuliiniseen puoleeni. Koin viimein olevani kokonaisuus. Olen edelleen androgyyni naisen kehossa, mutta nyt maskuliininen ja feminiininen puoleni ovat tasapainossa ja käyvät vuoropuhelua keskenään rakentavasti. Minua ei enää häiritse olla näissä muodoissa, tässä ihossa. Kuvat auttoivat näkemään sen, mitä peilistä ei näe. Olen kaunis kokonaisuus ja minulla on lupa iloita siitä.

Häpeä naiseutta, älä käytä ehkäisyä vaan raskaudu ja pelkää raskautua. Siihen minä kasvoin. Eikä se riittänyt, vaan aikuisena kesken kaikkien toipumisien, itsemääräämisoikeuttani rikottiin lisää. Naiseuteni, kehonkuvani ja itsetunto olivat palasina. Tämä kuvaushetki sai minut kokemaan, että minä päätän kehostani, minä olen riittävän kaunis, minä voin olla ehjä nainen. Tämä oli ponnahduslauta ehjempään minään.

Niin kauan kuin muistan, olen ollut isokokoinen. Peruskoulussa kouluterveydenhoitaja lohdutti painoahdistustani sanomalla, että vaikka minusta olisi pelkät luut jäljellä, painaisin paljon.

Parikymppisenä aloin laihduttaa silloisen poikaystäväni kehotuksesta. Luulin tulevani onnellisemmaksi ja saavani parisuhteemme toimimaan, jos painoindeksini olisi korkeintaan 25. Olin väärässä. Pikaisen pussikuurilaihdutuksen jälkeen lähdin vaihto-oppilaaksi Namibiaan, tajusin poikaystäväni olevan idiootti, sain karisseet kilot korkojen kera takaisin ja ymmärsin olevani onnellinen kun kunnioitan itseäni enkä tanssi muitten pillin mukaan.

Kun aloin 25-vuotiaana harrastaa burleskia, rakastuin omaan kroppaani. Pidän vyötäröni kaaresta ja pyöreästä pyllystäni, tykkään pukeutua niin että leveät lanteeni korostuvat. Tänä päivänä pyrin omalla käytöselläni ja pukeutumisellani viestimään kehonkuvansa kanssa kamppaileville, että onnellisuus saati kauneus ei ole painoindeksistä tai vyötärönympäryksestä kiinni.

Parinkympin tietämillä se alkoi. Tyytymättömyys omaa kehoa kohtaan. Tietyssä painokilossa pysyminen toi mielenrauhan ja elämä oli hallinnassa. Jos paino nousi tai laski oli päivä pilalla. Ajattelin liikaa mitä söin ja paljon liikuin. Raskaus oli minulle oman kroppani suhteen "luovuttamista" en pystynyt yhtään kontrolloida paljon painoa tuli ja se jollain tavalla vapautti minut. Raskauteni jälkeen en ole koskaan ollut näin tyytyväinen miltä näytän ja olen vihdoin hyväksynyt itseni. Raskauden jälkeen tunnen myös itseni naisellisemmaksi kuin koskaan ennen.

_______________________________________________________________________________

Kun sain nämä tarinat näiltä ihanilta naisilta itkeä tihrustin jokaisen kohdalla. Itkin näiden tarinoiden ja kuvien äärellä myös koko tämän viikon liikutuksesta, kun kasasin ja valmistelin tulevaa näyttelyä. Olen myös kokenut itse nuorempana (ja välillä myös edelleen) äärimmäisiä itsetunto-ongelmia, joita en nyt enempää tässä kyseisessä postauksessa lähde avaamaan, mutta sanottakoon, että aihe on minulle hyvin tärkeä. Itseasiassa myös minut kuvattiin projektiin Laura Karppasen toimesta, mutta kuvissa ei tainnut olla nuo kriittisimmät alueet peitettynä, joten en ehkä esittele niitä netissä ollenkaan, tulevassa näyttelyssä mahdollisesti kyllä! Seuraava siirto onkin etsiä suhteellisen edullinen näyttelytila pääkaupunkiseudun alueelta, sillä tila, jonne aioimme näyttelyä tyrkyttää onkin koko täksi ja ensi vuodeksi aikamoisen tukossa. 

Kiitos ihanat naiset ja lapset, että sain kuvata teitä ja kauniita erilaisia kehojanne tähän tärkeään projektiin. Palkitsevinta tällaisissa kuvausprojekteissa on ehdottomasti se, kun kuvattavalle jää kuvauksesta hyvä mieli, hyväksyvämpi minäkuva ja parempi itsetunto. Mikään muu maailmassa ei voita sitä tunnetta, kun kuvattavasi tulee onnelliseksi kuvistaan ja näkee itsensä yhtä kauniina ja aitona, kuin sinä kuvaajana sieltä etsimestä näet. Valokuvilla on mahtava voima! Eläköön naiseus!

Pietarin katutaide

Tätä hetkeä olen odottanut, kliseisesti - kuin kuuta nousevaa. Nimittäin tämä taitaa olla ensimmäinen hetki, kun julkaisen kokonaisuudessaan (lisäkuvien kera) viime keväänä Pietarissa kuvaamaani kuvasarjan! 

Teimme luokkani kanssa neljän päivän kuvausmatkan Pietariin viime huhtikuussa dokumentaarisen valokuvauksen kurssin puitteissa. Matkan tarkoituksena oli valita itselleen kuvausaihe, jota lähtisi toteuttamaan paikan päällä. Muutama ennalta mietitty aihe kaatui omaan mahdottomuuteensa, mutta hiukan kaupungilla pyörittyäni minulle alkoi hahmottumaan aihe, johon halusin matkan aikana perehtyä tarkemmin. Kauniit seinämaalaukset eli muraalit pistivät ensimmäisenä katukuvassa silmääni ja päätin lähteä toteuttamaan omaa reportaasiani tämän aiheen ympärille.

Tätä pyörävuokraamon pihaa metsästin pitkään ja löysinkin sen vasta viimeisenä päivänä - vain tuntia ennen lähtöä. Dokumentaarisen ripauksen kuvaan antaa ikkunassa tupakoiva mies. Mielestäni tämä aloituskuva on sarjan onnistunein kuva.

Sisäpihan perhosmaalaus osui silmään sattumalta eräänä iltana, kun olimme menossa muun porukan kanssa illalliselle hotellimme lähelle. Kuva on otettu lukitun aidan raosta. Pihan seinillä oli enemmänkin perhosia.

Museum of Street Art olisi varmasti ollut huikea kokemus, vaikka aiheenani ei olisikaan ollut katutaide. Museo oli kuitenkin valitettavasti kiinni, mutta pihalta löytyi tällainen hieno taideteos, josta sain napattua aiheeseen sopivan kuvan kuvasarjaani. http://streetartmuseum.ru/en/

Ilmeisesti poliittinen seinämaalaus. Joku venäjää osaava saa mielellään tulkata tämän minulle!

Samaisen pyörävuokraamon pihalta, kuin ensimmäinen kuva.

#myhoodisgood teoksia metsästimme kuin Pokemoneja konsanaan. Suunnistusrasteja löytyi muistaakseni peräti neljä. Alla pari lisää (nämä kolme seuraavaa eivät kuuluneet alkuperäiseen kuvasarjaan)

Kuvasarjan viimeinen kuva on itseasiassa ajallisesti otettu matkan ensimmäisenä päivänä muuten vain, mutta se valikoitui myöhemmin mukaan kuvasarjaan. Tämä oli erään ison tien varrella lähellä hotelliamme, toisin kuin lähes kaikki muut seinämaalaukset, joita joutui metsästämään puistoista ja talojen sisäpihoilta.

Tässä vielä muutamia fiiliskuvia reissulta seinämaalauksista ja vähän muustakin.

Pietarissa juoksenteli paljon katukissoja ja oli lähellä etten valinnut kissoja sarjani aiheeksi. Niitä ei sitten kuitenkaan löytynyt ihan niin paljon, kuin ajattelin ja jos löytyikin, niin juoksivat karkuun ennenkuin ehdin napata kuvaa.

En muistanut ottaneeni tätä kuvaa, ennenkuin vasta kotona kuvia selatessani. Muistaakseni otin kuvan jollain hetkellä, kun olen ollut kävelemässä kiireellä jonnekin. Kuva on silti mielestäni todella onnistunut ja siihen on tallentunut mieletön dynamiikka ja hieno ohikiitävä hetki. 

Loft Project Etajin sisäpihan muraali

Pietarin metroasemilla kuvaaminen oli kielletty, mutta kuinka valokuvaaja voisi vastustaa näin upeita kohteita? :) Metroasemat olivat toinen toistaan upeampia, joten pakkohan niistä muutama oli ikuistaa.

Ja vielä yksi teos pyöräkorjaamon sisäpihalta.

Yksi lempikuvistani koko reissulta oli tämä pitkän valotusajan kuva eräästä kadunkulmasta iltahämärässä. En löytänyt kuvaa ilman vesileimaa, joten menkööt nyt näin. Joku tien ylitystä odottava haamukin on tallentunut kuvaan :)

Nähtävästi reissulta olisi vielä muutama kymmentä upeaa kuvaa, jotka haluaisin saada joskus esille. Täytyy varmaankin tehdä uusi postaus joskus myöhemmin niistä, kun saan kuvat joskus käsiteltyä valmiiksi. 

Eremitaasi ja muutama muu upea kohde jäi tällä hektisellä reissulla näkemättä ja kokematta, sillä kuvausaikataulu oli todella tiukka ja kaupunki valtavan suuri. Valokuvaajana sitä ehkä kuitenkin etsii jotain muuta kuvattavaa, kuin ne ainaiset turistirysät. Näin kävi myös tällä kertaa. Pietarin lähiöissäkin tuli käytyä katutaidemuseota etsiessä ja koettua Neuvostoliiton aikaisia fiiliksiä, mutta niistä tunnelmista en saanut otettua paljoakaan kuvia. Ehkä ensi kerralla sitten.

Hääkuvauskauden päätös

Huomenna olisi tarkoitus päättää vuoden 2016 kesän ja syksyn hääkuvauskausi. Kautta ei päätetäkään ihan perinteisesti, sillä pääsen työstämään ihka ensimmäistä häävideotani! Arvatkaa vain jännittääkö? Olen kuvannut viidet häät - yhdet vuonna 2014 ja kaikki loput neljä tämän vuoden aikana. Vuosi 2015 jäi välistä muiden työkiireiden ja suurien muutosten vuoksi. Ehkäpä myös halusin keskittyä alkaviin opintoihin ja lomailla hieman ennen koulun alkua. 

Hääkuvaus on suurimpia intohimojani kuvauksen saralla, josta puhun varmasti blogissani myöhemmissä postauksissa enemmänkin, mutta nyt aion vain purkaa hieman tuntojani liittyen huomiseen päivään.

Susanne & Kimmo 04062016

Mietin tänään kiireisen viikon jäljiltä kannattaisikohan minun käyttää perjantaisaunan jälkeinen aika ennen nukkumaan menoa opiskellen häävideointitutoriaaleja netistä vai harjoitellen slidauksia olohuoneessa kuvaten perhettäni ja kissojani, mutta tulin siihen tulokseen, että ensiksi ainakin rentoudun hieman höpisemällä tänne blogiini. Stressaus ei nyt kannata.

Jännitän aina kovastikin juurikin hääkeikkoja, sillä tiedän ettei mokaamisen varaa ole. Hääpäivä on pariskunnan yksi elämän tärkeimmistä päivistä ja silloin ei voi missata tärkeitä hetkiä tai hukata kuvia. Jos itse menen jonain päivänä naimisiin, panostan varmasti häissäni eniten juurikin valokuviin ja tietenkin myös valokuvaajaan, jonka tyylistä pidän. Valokuvat ovat kuitenkin ainoa konkreettinen muisto mikä siitä tärkeästä päivästä jää ja kun tuon asian tajuaa, ei tonnin summa siitä useamman tonnin budjetista enää tunnukaan niin suurelta. Minun häissäni kuvaa ainakin yksi stillikuvaaja (ellei jopa kaksi, sillä haluaisin antaa kakkoskuvaajille enemmän mahdollisuuksia oppia) ja yksi videokuvaaja. Tällainen tilanne meillä onneksi onkin huomenna edessä. Kuvat eivät tällä kertaa riipu minusta ja olen lupautunut parille tekemään videoinnin harjoitustyönä ilmaiseksi - ei siis haittaisi vaikka mokaisinkin jotain. Jännittää silti hieman, koska videokuvaus on minulle suhteellisen uusi asia teknisestikin. Kun aloitin valokuvaamisen, keskityin niin kovasti tekniikkaan, jota en vielä täysin hallinnut ja unohdin täysin puhua mallille. Toivottavasti huomenna ei käy niin, että unohdan täysin puhua ihmisille ja ohjata paria niissä tilanteissa, kun saan ottaa heistä videokuvaa ohjatusti. 

Marja & Tero 09072016

Lokakuun lopun pimeys ja kuvauslokaatio jännittää myöskin. Häitä vietetään huomenna Suomenlinnassa. Vihkiminen tapahtuu Suomenlinnan kirkossa ja juhlia jatketaan Pirun kirkon juhlasalissa. En itseasiassa ole ehtinyt käymään näissä lokaatioissa tällä kertaa ennakkoon, vaikka normaalissa asiakastilanteessa kartoitan aina kuvauspaikkoja hieman etukäteen ja pistäydyin tarkistamassa valotilanteen kirkossa siihen aikaan päivästä, kun vihkimisen on määrä tapahtua ja juhlapaikalla pyrin vierailemaan myöskin, jos mahdollista. Tällä kertaa veikkailen, että pimeys saattaa yllättää monessakin tilanteessa, mutta onneksi mukana on valovoimaista optiikkaa. Koska vasta harjoittelen huomenna videokuvausta, enkä varsinaisesti edes valitse kuvauspaikkojakaan, niin ajattelin vain mennä tunnelman mukana sen kummempia suunnittelematta. Olen kuitenkin menossa paikalle jo valmisteluiden aikaan hyvissä ajoin, enkä suoriltaan vihkimistilaisuuteen, joten ehdin fiilistellä rauhassa ja mikä tärkeintä - tutustua tulevaan hääpariin, joka ei ole minulle ennestään tuttu. Suomenlinna on kyllä hyvinkin tuttu kuvauspaikka, sillä olen kuvannut siellä monetkin malli -ja muotikuvat. Ulkona valoisassa saa varmasti purkkiin upeita maisema -ja yksityiskohtafiilistelyitä ja sisällä ihania tunnelmapaloja kynttilän valossa.

Marja & Tero 09072016

Huomiseksi on onneksi luvattu aurinkoista, vaikkakin hiukan koleaa säätä. Ja Suomenlinnassa tuulee varmasti, kuten aina. Pitääkin alkaa tästä valitsemaan asua huomiselle, joka olisi samalla kevyt, joustava, lämmin, mukava ja juhlava. Siinäpä vasta pulma! Ongelmaa tuottaa myös se, että minulla on mukanani kaksi runkoa, kuusi objektiivia, kaksi videojalustaa, yksi painava ja iso slideri, joka on oikeastaan tarkoitettu leffatuotantoihin. Tajusin myös juuri, ettei Suomenlinnassa ihan tosta vain oteta taksia suoraan paikan päälle, joten joudun varmaankin lahjomaan teini-ikäisen tyttäreni kantoavuksi mukaan. On silti aivan ihanaa päästä kuvaamaan syyshäitä ja juurikin Suomenlinnassa, joka on varmasti aivan upea kuvauspaikka! Wish me luck!

 

Jessica & Harri 13092016

Kuinka minusta tuli valokuvaaja

Olen pyöritellyt jo parisen vuotta ajatusta uudesta blogista, jossa aiheena olisi harrastukseni ja työni valokuvaajana. Kirjoitin suhteellisen suosion saavuttanutta Helmitarinoita -käsityöblogia vuosina 2009-2014, jolloin harrastin korujen näpertelyä ja siinä sivussa hieman muitakin käsitöitä. Urani korusuunnittelijana tyssäsi kuitenkin vuonna 2014 oikean käden rakenteellisiin ongelmiin ja hermopinteen vapautusleikkauksen jälkeen en vain enää yksinkertaisesti saanut aikaiseksi yhtään uutta korua käden kipeytymisen vuoksi. Olin hyvin masentunut, sillä olen aina ollut hyvin luova ihminen ja korujen näpertely oli henkireikäni, joka piti sormet näppärinä ja pääni kunnossa. 

En kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan ja eräänä päivänä pohdin uutta harrastusta, joka ruokkisi samalla luovaa puolta minussa. Valokuvaus tuntui heti alusta asti luontevalta siirtymältä, sillä olinhan pitänyt korublogia ja kuvannut jo pitkään korujani sinne. Minä taisin myös aina olla porukassa se, joka salakuljetti järjestelmäkameran festarialueelle kielloista välittämättä ja se joka heräsi kesäaamuna viideltä aamuyöllä kuvaamaan auringonnousua. Olin myös hankkinut uuden järjestelmäkamerani (Sony Alpha 200) edellisvuonna korujen kuvaamista varten. Innostuin myös tuon uuden kameran myötä erityisesti ihmisten kuvaamisesta ja pian jo kanniskelin kameraani mukana joka paikkaan.

Hankin pian myös valokuvauksesta kertovia kirjoja ja ryhdyin opiskelemaan perusteita näistä kirjoista. Luin väsymättä kaikki kirjat moneen kertaan melkein puhki ja tein oppimani perusteella harjoituksia myös käytännössä. Vasta sitten, kun tunsin hallitsevani tekniikan perusteet, rohkaistuin ja pyysin ystävääni Sagaa minulle malliksi alkukeväästä vuonna 2014. 

 

Kuvasin Sagaa Kruunuvuoren hylätyillä huviloilla eräänä hyisenä, mutta aurinkoisena maaliskuun päivänä. Huviloissa oli sisällä hämärää, mutta olin päättänyt opetella luonnonvalolla kuvaamisen ensin, joten sillä mentiin. Muokkaamisesta minulla ei ollut juurikaan kokemusta. Vuosien takaiset Photoshop taidot olivat unohtuneet ja korukuviakin olin säätänyt lähinnä ilmaisohjelmilla. Siihen nähden, että jouduin käyttämään hyvin hitaita suljinaikoja (1/30 ja 1/50) sain jollain ihme konsteilla kuvista suhteellisen teräviä. Mallikin oli niin upea ja sinnikäs kylmyydestä huolimatta, että saimme kuvattua ainakin kolme erilaista setuppia ja olin kuviin todella tyytyväinen.

Nyt kun katson näitä kuvia uudelleen pitkän ajan jälkeen, niin ovathan nuo nyt ensimmäisiksi tositarkoituksella otetuiksi mallikuviksi aika hyviä! Muokkauksen suhteen tekisin montakin asiaa toisin osalle kuvista, varsinkin niille hämärässä otetuille kuville, mutta esimerkiksi tämä mustavalkoinen kuva on edelleen yksi lemppareistani! 

Näiden kuvausten jälkeen lainasin tyttäreni kummisedältä täyden kennon Nikonia ja niinhän siinä sitten kävi, että rakastuin siihen täysin ja heitin tuon kroppikennoisen nurkkaan pölyttymään. Seuraavat kuvat otin työkaveristani Pauliinasta Herttoniemen kartanonpuistossa keväällä 2014.

 

Alemmassa kuvassa kokeiltiinkin jo sitten selective color -tyyppistä muokkaustapaa, joka tässä ehkä juuri ja juuri toimii, mutta eipä ole toiminut sen jälkeen enää missään kuvassani. 

Innostuin tuon maaliskuisen mallikuvausretken jälkeen nimenomaan ihmisten kuvaamiseen niin palavasti, että tiesin heti tuon päivän jälkeen haluavani kuvata nimenomaan ihmisiä ja mieluiten naisia. Minulla on vahva mallitausta itselläni jo vuosien ajalta sekä valokuvamallina, että näytösmallina, joten koin mallinohjauksen suurimmaksi vahvuudekseni. Asiakaspalvelutyötä koko ikäni tehneenä osaan myös toimia kiireessä ja paineen alla, sekä tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Äitinä toki myöskin lasten kanssa. Tein myös kuvavalintoja eräälle isolle mallitoimistolle 2000-luvun alussa, tuolloin silmä oppi harjaantumaan tekemään parhaat ja myyvimmät kuvavalinnat nopeassa tahdissa. 

Mallikansioni kuvauksista vuodelta 2003. Kuva: Tuomas Marttila

 

Intohimo valokuvaukseen johti minut kuvauksesta toiseen ja pian huomasin postailevani kuviani someen ja käyneeni monta workshoppia, ehdinpä yhden järjestää itsekin jo loppuvuodesta 2014. Ihmiset kiinnostuivat minusta nopeasti ja pääsin kuvaamaan ensimmäiset hääni jo kesällä 2014. Keikkaa pukkasi yllättävän paljon heti alussa täysin ilman markkinointia pelkästään purkaradion avulla. 

Oikean käden ja olkapään ongelmat jatkuivat, mutta eivät haitanneet valokuvausta juurikaan. Pikemminkin käsi kipeytyi staattisessa toimistotyössä ja oli välillä pitkiäkin aikoja niin hellänä, etten voinut enää työpäivän jälkeen käsitellä kuviani. Lääkärini ehdotti minulle pientä taukoa asiakasneuvojan työstäni ja patisti minua hakemaan kouluun, jotta saisin vaihtelua työkuvioihini. Hain keväällä 2015 yhteishaussa Stadin ammattiopiston AV-puolelle valokuvauslinjalle, pääsin läpi ja aloitin opinnot viime syksynä. Ryhmämme on ylioppilaspohjainen ja opinnot kestävät vain kaksi vuotta. Valmistun ensi keväänä media-assistentiksi ja suunnittelen jo perustavani heti koulun loputtua ihan oikean yrityksen kevytyrittäjyyden sijaan. 

Päädyin aloittamaan toisen blogini ja ensimmäisen valokuvausaiheisen blogini pitkän mietinnän jälkeen eilen illalla Lauri Laukkasen luennosta inspiroituneena. Lauri muistutti, että ihmiset rakastavat tarinoita, enkä voinut olla ajattelematta sitä, kuinka ikävä minulla on ollut blogin kirjoittamista. Vaikka tätä ei kukaan eksyisikään lukemaan, niin voinhan aina pitää tätä ikäänkuin päiväkirjana ja samaten myös oppimispäiväkirjana. Rakastan kirjoittamista melkein yhtä paljon kuin rakastan kuvaamista, olenhan kirjoittanut päiväkirjaakin 8-vuotiaasta tytöstä asti ja niitä on kertynyt minulle jo peräti 17 kappaletta, vaikkakin viime vuosina aika ei ole enää riittänyt konkreettisen päiväkirjan pitämiseen.

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiani ja matkaani unelmieni toteuttamisessa sekä tutustumaan uusiin kotisivuihini, jonka alla myös blogi toimii!